MIJN DFI

Inloggen

DIRECT CONTACT

+31 (0)318-303967

Tips & adviezen

Zorg dat u uw zaken in orde heeft

Een correcte bedrijfsvoering is absoluut cruciaal voor uw succes als ondernemer. Op deze pagina treft u een aantal handige tips die uw ondernemersgemak kunnen en zullen vergroten.

Zorg dat u uw zaken in orde heeft

Zorg altijd dat u ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel en dat u een BTW-nummer heeft bij de belastingdienst. Kijk voor informatie op:

Particulier

U kunt als particulier freelancen en een factuur sturen (zonder BTW, want particulier). De afnemer mag deze factuur gewoon betalen aan de particulier. De particulier moet deze ontvangsten wel opgeven bij zijn of haar aangifte inkomstenbelasting, waardoor er dan alsnog belasting over voldaan moet worden. Daarnaast doet de afnemer aangifte waardoor de belastingdienst op de hoogte is van het betaalde bedrag.

Maak duidelijke afspraken

Zorg er altijd voor dat het totaalbedrag duidelijk is afgesproken. Een veel voorkomende fout is dat het de opdrachtnemer niet duidelijk is of het bedrag inclusief of exclusief BTW is. Verwijs hier ook naar in uw algemene voorwaarden.

Zorg voor bevestigingen

Leg uw afspraken altijd vast op papier of zorg voor een duidelijke bevestiging per e-mail. Helaas komt het vaak voor dat gemaakte afspraken mondeling worden gemaakt. Bij een toekomstig geschil kan dit grote problemen voor uw betaling betekenen. Als u geen opdrachtbevestiging heeft of niet weet hoe u deze kunt maken dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Factuur eisen belastingdienst

Ook de belastingdienst stelt een aantal eisen aan de inhoud van uw factuur. Als de facturen niet aan deze wettelijke eisen voldoen, is het mogelijk dat de afnemer geen recht heeft op BTW-aftrek. Vermeld in ieder geval altijd:

  • het BTW-identificatienummer
  • het factuurnummer
  • de factuurdatum
  • naam en adres
  • naam en adres van de afnemer
  • de datum van de levering van de dienst
  • de omvang en de soort geleverde diensten
  • het BTW-bedrag

Factureer tijdig en frequent

Wacht niet met het versturen van uw factuur. Zodra het product of de dienst geleverd is, ontstaat er recht op betaling. Een vuistregel is dat een rekening binnen een week de deur uit moet zijn. Hoe langer u wacht met de verzending van uw factuur, hoe langer uw debiteur zal wachten met betalen. Wacht dus niet te lang met het verzenden van uw factuur.

Algemene voorwaarden

Het is van uitermate groot belang dat u als bedrijf zorgt voor zorgvuldig opgestelde algemene voorwaarden. Indien gewenst kunnen wij deze van A tot Z voor u samenstellen. Maak hiervoor een afspraak met een van onze adviseurs.